Perinteinen kiinalainen lääketiede (pkl)

Akupunktio sekä muut menetelmät

Suomessa kiinalaisen lääketieteen hoitomuodoista tunnetuin on akupunktio. Pienet ohuet neulat pistetään valittuihin pisteisiin tarkoituksenmukaisen hoitotuloksen aikaansaamiseksi.

Pisteet sijaitsevat kanavilla joita myös meridiaaneiksi kutsutaan. Useimmissa tapauksissa annetaan myös ohjeet ruokavalioon tukemaan prosessia. Muutamia esimerkkejä, mitä voidaan hoitaa: Kaikenlaiset kivut ja säryt esim. päässä, niskassa, selässä, raajoissa, nivelissä ja lihaksissa. Tenniskyynärpää, jäätynyt olkapää, polven kivut. Turvotus ja kivut jaloissa. Suolisto-oireet, vatsakivut, ripuli, ummetus, liialliset ilmavaivat, närästys. Jatkuva kuuman tai kylmän tunne. Liika hikoilu/ ei hien eritystä. Kuivat limakalvot. Iho-oireet, ihottumat, urticaria. Aistielinten häiriöt, hengitysteiden oireilut. Erilaiset naistenvaivat, kuukautishäiriöt, runsaat, kivuliaat, hiiva, jne. vaihdevuosioireet, kuumat aallot, eturauhasvaivat, virtsaamisongelmat, esim. yliaktiivinen toiminta, lasten yökastelu. Paniikkikohtaukset (esim. ahdistus >sydämentykytys), levottomuus, unettomuus, masennukset, väsymys, ärtymys, saamattomuus, stressit. Synnytyksen käynnistys. Edellä esimerkkinä mainittu vain murto-osa häiriötiloista, joihin pkl hoitomenetelmillä voidaan vaikuttaa.
Tulineula on valmistettu wolframista. Neulan kärki kuumennetaan nopeasti liekillä noin neljäsataa asteiseksi ja kärjen ollessa vielä hehkuva, pistetään se haluttuun kohtaan hyvin nopeasti ja kevyesti, ei syvälle. Hoitaa tehokkaasti esim. ihottumia, känsiä, syyliä, akillesjänteen vaivoja, jäätynyttä olkapäätä, tenniskyynärpäätä, kipuja, huonosti paranevia haavoja,rasvapatteja, arpia jne.

Muita hoitomenetelmiä ovat mm. akupainelu jolloin pisteitä ja kehon alueita painellaan sormin. Moxaus eli moxibustio, jossa pisteitä tai kehon alueita lämmitetään moxasikarilla johtaen lämpöä syvälle kehoon, muttei ihoon koskien, vaan liikkuttelemalla sikaria esim. tietyn akupunktiopisteen päällä. Kuivakuppaus lasikupeilla esim. liukuppaus selän alueelle akupunktionhoidon lisäksi. GuaSha-kivilastahieronta, yleensä akupunktion lisäksi eri kehon alueiden käsittelyyn.


Shiatsu on kehonviritys ja rentoutus menetelmä. Keho käydään läpi erilaisin paineluin ja venytyksin. Hoito mm. edistää nestekiertoa, rauhoittaa tai aktivoi toimintoja kehossa tai muilla tasoilla häiriöstä riippuen. Shiatsu on erittäin hyvä hoitomuoto lapsille ja nuorille, jotka eivät välttämättä tarvitse akupunktiota ja pelkkä hieronta ei riitä. Shiatsua tekemällä voidaan vähentää stressiä, eli kaikenlaisia mielen jännitystiloja ja levottomuutta sekä rentouttaa kehollisen harrastamisen aiheuttamia kipuja ja jännityksiä. Shiatsu sopii ihan kaiken ikäisille. Hoito tehdään asiakkaan olleessa pukeutuneena rentoihin vaatteisiin, maaten shiatsupatjalla. Hoito toteutetaan aina asiakkaan tilan mukaan.

Vyöhyketerapia on menetelmä, jossa kehon eri alueilla sijaitsevia heijasteita painelemalla ja hieromalla saadaan haluttu hoitotulos aikaan. Heijasteita on koko kehossa päästä varpaisiin. Sopii kaikenikäisille vastasyntyneestä lähtien. Hoitola Eleonorassa vyöhyketerapiaa käytetään pääasiassa lisäkäsittelynä akupunktiohoidon yhteydessä, ei niinkään erikseen varattavana hoitona, paitsi tapauskohtaisesti.

Vauvoille vyöhyketerapiasta on korvaamaton apu ruoansulatusvaivoissa ja jännitystiloissa (puhutaan usein koliikista). Vauvojen kanssa tulevat saavat ohjeistuksen hierontaan, sekä kirjalliset ja kuvalliset hierontaohjeet kotiin mukaan. Hoitolassa vauva saa hierontakäsittelyn, jossa käytetään akupisteitä sekä vyöhyketerapiaa. Käsittely on hellävarainen mutta tehokas. Useimmiten käsitellään selkää, vatsaa, jalkapohjia sekä kämmeniä. Mös pään sively voi olla osa rauhoittavaa hierontaa. Vauvoille kosketuskin on ravintoa.